Scottish Winter

spre Peretele N din Turnul Paltinului...ninge constant
 la baza hornului culoarul inclinat de zapada e incarcat cu zapada si intram pana la brau

Echipa: Vlad si eu
Zapada curge constant peste capetele noastre, in rastimpuri cate un suvoi mai mare inunda hornul pe care ne cataram
 stanca e acoperita cu o pelicula subtire de gheata, care insa nu tine, ne cataram mai mult prin aderenta corpului...
Vlad merge cap, inaintam constant dar destul de incet din cauza conditiilor aspre
Dupa mai bine de 1h de stat in regrupare sub cascada de zapada disconfortul e mare de abia astept sa plec in sus...
 Ninsoarea nu mai conteneste si vantul e din ce in ce mai taios...


 Vlad regrupeaza pe o mica brana la pioleti, destul de subtire considerand dificultatea rutei...

 Ca sa putem continua trebuie sa facem o regrupare mai sigura, cautam in zapada si gasim o fisura orizontala acolo unde se imbina cele doua fete de stanca. 2 lame intra la marele fix...
 nu stim cat ma e pana sus, dupa estimarile noastre cel putin inca 2 lungimi
 la ora 3pm dupa aproape 4h de munca in care am scos 1 si 1/2 lungimi ne hotaram sa ne retragem
 rapelul
am urcat 1L de 37m, 15m din a doua lungime, gradul e M6, aspectul e predominnat vertical, prima regrupare e sub surplomba mare
 ajungem in Balea odata cu seara
considerand si cataratul pe gheata de cu o zi inainte, zic ca am intrat in sezon asa cum se cuvine :)

ACTIONEAZA !



Destinatar: Guvernul României, Preşedintele României, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Agenţia Natională pentru Protecţia Mediului şi agenţiile judetene, Garda Naţională de Mediu şi comisariatele judeţene

Dezastrul din natura României trebuie sa inceteze!

Ne exprimam profunda ingrijorare si revolta fata de managementul dezastruos al resurselor naturale si al biodiversitatii din Carpatii românesti pe care il consideram un atentat la viitorul nostru.
Dintre problemele grave ce afecteaza generalizat si brutal patrimoniul natural al tarii noastre mentionam:
1) Taierile masive si iresponsabile de paduri, au dus la situatia ca in prezent 29% din suprafata României sa mai fie impadurita, fata de media padurilor Uniunii Europene, care este de 42%. Jumatate, mai exact 48,95% din suprafetele despadurite in perioada 2000-2011 se afla în actualele arii protejate.
Mai grav este faptul ca sunt vizate si afectate chiar padurile virgine, acestea fiind printre cele mai valoroase." (sursa: Greenpeace)
2) Demararea "goanei dupa energia verde" ofera posibilitatea construirii a sute sau chiar mii de microhidrocentrale pe raurile de munte. Practic orice curs de apa este amenintat! Aceasta inseamna distugerea ireversibila a unor sectoare de rau prin captarea apei si modificarea albiei. Situatiile intalnite pe raurile pe care s-au demarat astfel de proiecte ne alimenteaza temerile si ne permit sa anticipam dimensiunea dezastrului: kilometri intregi de albie rasi de pe suprafata pamantului cu toata fauna si flora existenta, indiguiri, dinamitari de stanci, sectoare de albie secate etc. Daca microhidrocentralele vor fi introduse pe toate cursurile de apa vorbim practic de disparitia unui intreg ecosistem sau a unor specii emblema din fauna acvatica: pastravul, lipanul sau aspretele. Mentionam ca productia de energie in cazul microhidrocentralelor este foarte redusa si prin dimensiunea distrugerilor cauzate aceasta energie poate avea orice culoare, mai putin "verde".
3) Alocarea recenta in septembrie 2012 a unei cote de vanatoare pentru speciile de carnivore mari este o imensa eroare! Nu este singulara si in alti ani s-a procedat la fel, in conditiile in care vanarea lor este strict interzisa de legislatia romaneasca si de cea comunitara. Astfel, in Romania se practica un adevarat macel. Pentru speciile strict protejate de carnivore mari, normal ar fi sa se permita doar derogari punctuale in cazul exemplarelor care pun in pericol viata oamenilor sau a animalelor domestice. Prin aceast atentat la existenta speciilor de carnivore mari se creaza un dezechilibru in structura populatiilor si o depreciere a fondului genetic pe termen lung. Doar in 2012 s-a aprobat in conditiile mentionate anterior vanarea a 365 exemplare de urs, 520 de exemplare de lup si 420 pisici salbatice. In cazul lupului de exemplu, expertii independenti estimeaza o populatie de 2000 de indivizi la nivel national, asta inseamna ca mai mult de un sfert din populatia de lupi va fi vanata doar in acest sezon
4) Construirea de obiective industriale, noi statiuni turistice si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte afecteaza puternic echilibrul ecosistemelor. Aceasta practica produce pe de o parte fragmentarea habitatelor si reducerea biodiversitatii iar pe de alta parte antropizarea si implicit scaderea valorii turistice a peisajului natural. In timp se va ajunge la pierderea potentialului ecoturistic urias pe care il are Romania, devenind o destinatie turistica banala ce nu va mai avea nimic de oferit in plus la capitolul patrimoniu natural fata de tarile din Vestul Europei.
5) Carentele din legislatia de mediu, laolalta cu lipsa/incapacitatea mijloacelor de control si sanctiune sau mai rau, reaua vointa si cardasia unor actori din sistem au dus la o situatie inadmisibila, in care agresiunea asupra naturii si jaful pe toate directiile sunt complet scapate de sub control.
Solicitam Guvernului României, ministerelor si agentiilor de resort sa ia urmaoarele masuri (în mod direct sau prin structurile administrative subordonate):
I - Controlul si sanctionarea severa a actiunilor de taieri ilegale de paduri si a comertului cu lemn, astfel incat lemnul al carui provenienta nu poate fi justificata sa nu mai poata fi valorificat precum si implementarea unor programe de reimpadurire si refacere a zonelor afectate.
II - Implementarea practica a masurilor de protectie privind padurile virgine, si a celor cu valoare ridicata de conservare, dupa evaluarea situatiei in teren efectuata impreuna cu specialisti independenti.
III - Interzicerea construirii de MHC in Ariile naturale protejate, si permiterea acestora doar in afara lor, doar cu evaluarea completa a efectelor asupra mediului si biodiversitatii, bazata pe o procedura speciala pentru microhidrocentrale, definita si agreeata de minister cu specialisti ecologi independenti
IV - Anularea derogarilor generale si anuale bazate pe ideea falsa a controlului efectivelor populatiilor de carnivore mari si acordarea oricarei derogari in mod punctual doar atunci cand acest lucru se impune.
V - Oprirea construirii de noi obiective si exploatari industriale, statiuni turistice de masa si sosele asfaltate in zonele cu peisaje naturale intacte, mai ales in arealele ce constituie arii naturale protejate. Infrastructurile turistice si de acces sa fie realizate in zonele periferice ale acestor zone naturale intacte iar in interiorul lor sa fie permis si promovat doar turismul neinvaziv si nemotorizat.
VI - Inasprirea legislatiei si pedepsirea drastica a celor ce se fac vinovati de agresiuni asupra naturii de genul celor de mai sus, indiferent de pozitia lor sociala.

Daca aceste masuri nu vor fi cuprinse in politicile nationale legate de mediu si nu vor constitui o prioritate imediata, cu trendul actual fauna, flora, si habitatele din tara sunt, si vor fi in continuare afectate dramatic iar Romania risca sa ramana fara atuurile ce o plaseaza (deocamdata) in fruntea Europei la capitolul natura salbatica - biodiversitate.

Va rugam sa semnati petitia daca sunteti de acord cu solicitarile de mai sus.
Va rugam sa distribuiti informatia si petitia pentru ca oamenii sa stie despre distrugerea naturii ce se petrece sub ochii nostri, si sa ia atitudine.

Aceasta petitie a fost initiata de Alianta pentru Diversitatea Naturii (A D N), o miscare constituita ad-hoc in octombrie 2012 la care adera urmatoarele organizatii:

1 Clubul Alpin Român - Secţia Universitară Cluj
2 Clubul de Cicloturism Napoca
3 Asociaţia Kodiak, Cluj-Napoca
4 Clubul Extreme Explorer, Cluj-Napoca
5 Clubul Montan Apuseni, Cluj-Napoca
6 Asociaţia de Turism Activ Cluj
7 Clubul Alpin Pathos, Râmnicu Vâlcea
8 Organizaţia Naţională Cercetaşii României
9 CS Alternative Timişoara
10 Clubul Orca, Cluj-Napoca
11 Asociaţia Altitudine, Timişoara
12 EcoClub Timişoara
13 Asociaţia Alpiniştilor Pajura Turda
14 Clubul Sportiv Clujul Pedalează
15 Asociaţia Ecocivica, Bucuresti
16 Asociaţia Eco-Logica, Braşov
17 Centrul Local ONCR "Heintz Dezideriu" Sibiu
18 C.T.E. Transmont Fagaraş
19 Asociaţia ARIN, Brăila
20 Montan Grup Prietenii Naturii, Timişoara
21 Asociaţia Kogayon, Costeşti, Vâlcea
22 Asociaţia Natura Transilvaniei Cluj-Napoca
23 Asociaţia Montană Carpaţi, Bucureşti
24 Clubul de Turism Concordia, Lugoj
25 Asociaţia Rangerilor din România
...
asteptam noi sustinatori.

A D N atrage atentia opiniei publice asupra problemelor enumerate mai sus.
A D N va milita pe toate fronturile pentru ca aceste atentate la mediul inconjurator sa inceteze.

Alte organizatii ce doresc sa sustina aceste revendicari sunt rugate sa ia legatura cu noi, la adresa de email AliantaDiversitateNatura-owner@yahoogroups.com sau pe facebook: http://www.facebook.com/AliantaPentruDiversitateaNaturii

Va rugam sa semnati si sa distribuiti petitia si va multumim pentru sustinere.

Ultra Trail Fagaras

UTF inseamna 2 etape de alergare pe munte foarte faine dar si dure:


pe scurt:
et1 Avrig - c. Barcaciu - c. Negoiu - v. Negoiu - Balea L - saua Capra - valea Capra - P. Negru
et2 P. Negru - valea Capra - fer Zmeilor - Arpasul Mare - v Vistea Mare - fer mare a Sambetei - complexul Sambetei.
Detaliile tehnice pe schitele de pe site-ul oficial:
 http://www.carpathianman.ro/profil_harta.php?crt=25 
Toate fotografiile au fost preluate de pe pagina Carpathianman (Cosmin Coca si Cornelia David):
http://www.facebook.com/carpathianman.romania?ref=ts

 Ar mai fi de mentionat prolog-ul din Avrig, o etapa de cros prin localitate, mai mult cu scop de popularizare a sportului.

Impreuna cu Ovidiu Tanase, aveam pe langa rolul de concurenti si responsabilitatea de asigura interventie rapida in caz de accident pe parcursul concursului, fiind echipa mobila a Salvamontului. In plus fata de echipamentul de concurs am avut atele, colier cervical, trusa medicala de prim ajutor si statie de emisie receptie..Din fericire pentru toata lumea nu au fost evenimente care sa necesite interventia noastra.


Oana si Ioana Sarbu au format deja o echipa sudata de la 2x2, pentru tura scurta de la UTF (practic prima etapa). E prima data cand fac echipa cu Ovidiu la un ultramaraton, in schimb avem in spate destule ture mai ales iarna prin Fagaras. Rezultatul unei astfel de competitii depinde in mod critic de sincronizarea dintre coechipieri, pot sa spun ca noi am mers ceas...
La Barcaciu unde gazdele noastre amabile ne-au pregatit ceai si apa.
Incepem lejer fara sa fortam, si ramanem dupa start in pluton undeva pe la mijloc, tactica ce sa dovedit buna si la 2x2 pe o ruta similara. De la Barcaciu dam un pic drumul la cai si acceleram depasind cateva echipe.

 
Trecem in viteza pe la Negoiu si traversam spre valea Saratii si apoi interminabilul urcus pe Negoiu,  efort care niveleaza si aseaza clasament-ul. Aici scadem ritmul si incercam sa ramanem intr-un ritm cat mai constant.
 
 Pe Negoiu se termina primul hop important al concursului...
 Coborm prin saua Doamnei impulsionati de un grup de turisti germani :) si de colegul nostru Iuli Panescu.
 
 Distanta fata de urmaritori creste din ce in ce mai mult, dar nu reusim sa crestem ritmul
 La Caltun ne salutam de la distanta cu colegii din Arges...
 

Urcarea pe Laitel accentueaza diferenta fata cei din spate si ne apropie tot mai mult de cei aflati in fata. Dupa Laita ma simt destul de obosit dar nu e nici o surpriza. Ovidiu merge foarte bine si la coborarea spre Balea Lac ii depasim si pe cei din fata noastra, o echipa din Uricani si ne consolidam si mai mult avantajul. Apoi dupa o pauza mai lunga la Lac avem surpriza ca un grup masiv de alergatori se apropie de check point, pornim hotarati la deal...
 
  Urcam constant in saua Capra si punem suficienta distanta fata de urmaritori astfel incat sa nu ne streseze nimeni pe lunga coborare care urmeaza. Fara sa fortam mergem repejor cu lungi reprize de alergat. Mie imi convine de minune terenul straniu in care poteca se pierde si e punctata de pietre fiind orecum dificil sa te orientezi...cred ca aici am recuperat cel putin 10 min :)
Ajungem la sosire dupa 7h si 55min, aprope de podium dar inca fara sa emitem pretentii :))...
Seara o petrecem in "familie" la povesti si incercand sa ne hidratam, alimentam, relaxam pentru etapa de a doua zi. Seara stam la povesti cu o gramada de prieteni vechi. Genul asta de competie e cel mai fain prilej sa te intalnesti cu oameni cu care chiar ai ceva in comun iar atmosfera e absolut excelenta. Oana si Ioana (echipa O2) ajung pe locul 2 la tura scurta in aprox 10h...Impreuna cu prietena noastra Cora pleaca in aceeasi seara spre Avrig, hmm le invidiez un pic :)
Dimineata la ora 7 luam startul pentru ultima etapa, inca 33km 2500m urcare si 2800m coborare. Pornim prudent si ramanem printre ultimii, apoi incet incet intram in ritm si incepem sa fortam.
 La urcarea spre Fereastra Zmeilor calcam pe acceleratie si ajungem un grup de mai multe echipe, pentru scurt timp alergam in plasa lui Suca dar apoi inainte de Nerlinger ii depasim si ne apropiem de un alt grup aflat in fata.
 
Pana pe Arpas depasim si echipa ce era cu o zi inainte pe 3 si ne lansam in coborarea spre lacul de la Podul Giurgiului...

Apoi in acelasi ritm constant, mentinand distanta fata de urmaritori trecem de Tarata, Corabia si incepem lungul urcus catre Vistea...
Dupa vf.Vistea nu mai vedem pe nimeni in spate destul de mult timp asa incat scadem oarecum ritmul, dar cum distanta fata de cei din fata scade, nu ne permitem nici un respiro...tragem in continuare.
La ref din ferestra Mica ne intalnim cu Nae si Adi, bem un strop de apa si ne lansam in lunga coborare spre complexul Sambetei. Din cand in cand vedem echipa din fata, dar inca nu lansam un atac decisiv, reducem incetul cu incetul diferenta...oricum cred ca am fost deja observati pentru ca nici ei nu par dispusi sa cedeze fara lupta :)...Ajungem lansat la drum si ne continuam cursa de urmarire. Deja suntem in plin sprint. Lupta e deschisa. La inceput Ovidiu tine ritmul ridicat, apoi incet incet cedeaza si trec eu in fata. Respiram greu dar nu slabim deloc. Apoi cu 2km inainte de finish intru intr-un ritm excelent si lupta ma pompeaza cu adrenalina, Il incurajez si pe Ovidiu si fortam la maximum, colegii nostri incep sa cedeze dar nu mai e timp, trec linia de sosire cu 15 secunde in fata noastra. Oricum avem un avans considerabil fata de echipele care ieri erau in fata noastra si ne clasam la general pe locul 3 la masculin, iar clasamentul va ramane neschimbat...
Fotografia cu echipele de la masculin care au reusit sa finalizeze cursa

Si o fotografie cu voluntarii care au facut acest eveniment posibil. Multumim Luci Clinciu pentru initiativa UTF, speram sa devina o traditie...





Trail Fagaras 2x2race

Pe scurt:
Balea lac - saua Capra - vf. Iezerul Caprei - VF. Negoiu - retur saua Capra - Vf Moldoveanu - Balea Lac aprox 46km 4000 dif de nivel.
 Povestea incepe cu 2 zile inainte start cand in timpul unei banale plimbari prin padure, alunec pe frunze si pusc o tranta care ma zguduie destul de bine, iar in urma ei raman cu o durere acuta de spate...
Vineri dimineata ma ridic cu greu din pat si ma tarasc la birou...statul la office si apoi la volan inrautateste lucrurile. Nu stiu cum o sa scot camasa, mai ales ca Radu, coechipierul meu e plin de energie si nerebdator sa ia startul.

Sambata dimineata nu simt nici o imbunatatire dar nu sunt nici mai rau. Decid sa iau start-ul si o sa merg cat si cum pot...
 
La 9 fara 1 minut, suntem ultimii care ajung la linia de start.
Toata lumea o rupe efectiv la fuga ca la cros, noi ramanem ultimii, in ritm de plimbare. Curand incepe urcarea spre saua Caprei. Aici pe masura ce urcam mi se incalzesc muschii si incep sa ma misc din ce in ce mai bine, doamne da! Acceleram din ce in ce mai mult si depasim aproape toate echipele pana sus, apoi pornim spre vf Negoiu...
Ajungem in 2h si 15 pe vf Negoiu si 4h inapoi in saua Caprei apoi pornim spre vf. Moldoveanu.
La Fereastra Zmeilor ne intalnim cu prima echipa care vine de pe Moldoveanu, pana acum suntem in grafic...urmatoarea echipa o intalnim dupa monumentul Nerlinger, asa incat stiu ca avem deja un avans considerabil, totul e sa mentinem ritmul constant.
Dupa 7h 15 de la start ajungem pe vf.Modoveanu, deja suntem mai lenti si oboseala se face simtita, spatele incepe sa faca iar figuri, dar deja nu mai avem de ales, oricum suntem pe drum de intoarcere.
Cu starns din dinti ajungem la ultima urcare cea din caldarea S a Arpaselului...Urc injurand printre dinti, tot drumul am mers incordat si atent sa nu-mi fortez spatele si cele 11h de efort permanet pentru a-mi proteja spatele drept m-a secat.

Ultimii metri 300 de pasi ii numar ca la box...Scopul era sa termina intre 10 si 12 h, trecem linia de sosire dupa 11h si 44m, pe locul 2 la general.

Oana impreuna cu Ioana Sarbu au facut echipa si au reusit sa termine pe locul 4 in 8h 14m tura de la Balea pe Moldoveanu si retur...un timp excelent...Bravo fetelor!
www.2x2race.com... e un concurs la care visez de mult, ma bucur ca am avut ocazia sa particip, un trail care pentru mine intra in categoria "un certain..." :)


Acum trec pe gimnastica medicala o vreme...

foto: de pe site-ul 2x2race.com si http://www.facebook.com/2X2Race

Aventura sau Simulacru ?


...

Aventura, ca si termen s-a dizolvat in marketing.

Nu ca si esenta, dar exista un efort urias in a convinge ca aventura inseamna distractie maxima cu 99% siguranta. Realitatea e in acel 1% procent care aduna de fapt toata substanta.




Foto: pe varf dupa premiera de iarna a Peretelui Buteanului iarna

Cuvintul este golit de continut si uzat. Nu ma intereseaza sa ating esenta filosofica a termenilor ci doar incerc sa restaurez macar pentru mine sensul.

Pentru ca aventura defineste spatiul pe care ni l-am ales. E destul loc pentru alpinism, freeride, ski alpinism, trail-running, moutain-biking etc.

Tot aici apare fractura intre hobby si stil de viata.

Odata ales acest stil de viata, el insumeaza atat entuziasm, bucurie, speranta efort cat si suferinta, durere, frica si uneori chiar moarte. Iar norocul are un rol cu atat mai mare, cu cat riscul pe care il calculezi isi pierde de multe ori matematica si ajunge aproape in suprareal.


Mai departe apare fractura intre conventional, normal si dorinta de a te exprima asa cum esti.

Ce ar fi fost umanitatea daca toti ar fi mers pe acelasi drum?

Foto: Ultramaraton 7500 (92km si 8000 diferenta de nivel), dupa 15h de alergare si mers in Bucegi, aveam sa terminam pe locul 5 din 50 de echipe in 26h de efort incontinuu...

Messner spunea la un moment dat ca "fiecare tel atins insemna un vis disparut". 

Trebuie sa crezi in ele, devin astfel motorul tau, fiecare inseamnand o redefinire a universului propriu.


...Te trezesti intr-o buna zi plin de vise. Nu te mai multumesti cu tine si incepi sa-ti cauti un inteles.

Si cauti acolo unde "inutilul" se impleteste cu nebunia, si incepi sa te simti bine...

Ce insemna succesul si esecul in noul context? Nimic, exista doar invinsii din cotidian si ceilalti.


Pentru ca nu poza de varf, cu sigla sponsorului pe jumatate de fotografie e cea care defineste experienta ci toate intamplarile, bucuriile, temerile si durerile care te intregesc ca si om.


Lumea moderna vrea ca totul sa poata fi prescris si produs, repetat de cate ori e nevoie, adica simulat, iar ceea ce rezida e o copie asemanatoare a realitatii, un simulacru de viata. Ceea ce iese din aceste tipare e ori ilegal ori anormal.



     foto: ski alpinism in Fagaras

Consider aventura o forma de rebeliune impotriva simulacrului. Si singura forma de a-ti castiga libertatea. In lumea moderna dusmanul e somnul spiritului si inertia.

Poate vorbind prea general despre aventura putem uita ca experienta, intamplarea in sine e cea care pune pana la urma pecetea: aventura sau simulacru?!

Iar daca vorbim de cei care au ales sa-si caute limitele:

Ei sunt "calatorii" celeilalte parti, s-au nascut cu aventura in singe, acum le fierbe in vine...desi miine pot fi doar o amintire.

Isi cauta un inteles pe cele mai izolate pante, acolo unde zapada e mai nestatornica decit capriciile unei amante, pe turnurile de stinca, in locuri rar vizitate de ceilalti.

S-au nascut cu un inteles pe care il redescopera cu fiecare intimplare care impinge posibilul mai departe.

Iar din toate aceste intimplari, care-si pierd ratiunea intr-o oricare alta logica, ramin doar amintiri... si ceva cicatrici.



Atunci...

In mijlocul acelui univers incremenit in gheata rasturnat la verticala, cu formele bizare pe care vintul le construieste in zapada, cind singurul gind e la pasul urmator simti ca traiesti cu adevarat. In haosul pe care verticala il suprapune deasupra ta doua inimi bat accelerat, doua minti scormonesc dupa o solutie care sa-i conduca la siguranta. Scrisnet de coltari, zapada alunecind haotic la vale si tu oprindu-te citiva metri mai jos de coechipierul tau care se uita la singurul piton care va desparte si care a tinut...




     foto: catarare de iarna in Retezat

...Vintul turbat zgiltiie peretii cortului, toate oasele te dor de oboseala, astepti dimineata incercind sa atipesti dar nu faci decit sa numeri orele... ce poate fi mai absurd? Plamanii gem dupa aer, simti cum moartea iti da tarcoale si mai mult decat frica pentru tine e teama ca vei ramane singur, ca cel cu care ti-ai legat destinul va renunta la lupta. Iar uneori dimineata aduce izbavire, alteori doar suferinta.

Uneori noi, dar nu intotdeauna, suntem cei care alegem.

Nimic nu se uita,

Cicatricile isi striga intamplarea si toate dau conturul sufletului desenandu-te asa cum esti.

Noi ne-am castigat sansa de a lupta in continuare pentru viata in real si nu in simulacru...


    foto: Maraton Hercules la final 45km si 2200m diferenta de nivel