Fagaras martie 2007

Martie a venit cu o tona de zapada...doar pe munte.
Tura noastra de o zi trebuia deci sa fie lunga si grea ca sa nu simtim ca e doar o zi.
Tinta: peretele marelui V din creasta Arpaselului.
Ajungem cu prima cabina la Lac si pe schiuri urcam foarte repede pina la Revolver(mai sus de monumenetul de la lacul Capra). In jur de 10am am inceput sa tai cornisa care strajua caldarea sudica superioara a Arpaselului.
Coborim pe linga o creasta stincoasa panta abrupta de zapada, apoi direct spre firul vaii. Linia de coborire e safe dar in rest zapada e foarte mare si comporta un risc major de avalansa. Odata ajunsi pe firul vaii soarele trece de marginea unui promotoriu care ne tinea in umbra.Inotam cu grau prin zapada , pina la briu sa iesim din concavitatea caldarii spre perete pentru a nu fi expusi avalanselor.


Reusim sa aj la baza peretelui, intr-o zona usor surblomata sub care ne tragem sufletul. Zapada concentreaza soarele, e ca la sauna.


Daca nu reusim sa gasim o linie sigura spre creasta vom fi nevoiti sa asteptam aici pina seara, cind umbra cuprinde caldarea pentru a ne putea retrage...am intrat intr-o cursa de soareci:)
Nu-i asa dramatic, locul e frumos si nu ne strica o scurta vacanta.


Oricum, o luam din loc si pe un sistem de jgheaburi si scurte pasaje de stinca iesim in creasta...

Avem destul de munca pe versantul inclinat la 60* in care intram pina briu si piept uneori.Pe la 3pm sintem sus, nu mai avem timp de restul de perete asa ca o dam spre Balea pe creasta.Aici desi creasta nu e tehnica, zapada se aseaza cu zgomot si mergem cu grija sa nu rupem vreo cornisa sau ceva.Ajunsi la schiuri o dam rapid la vale...pe la 6pm o data cu inserarea sintem la masina...Niciun comentariu: