Iarna prin Tirol

Dupa 2 zile de ski-industrial la Solden, punctat de variante off-piste hotarim sa mai schimbam peisajul...
Ne mutam la St Anton, unde gasim un adevarat paradis off-piste. Fac citeva coboriri memorabile: Schindler's(2900m) west face, inclinatie 50-55*, e cea mai sustinuta oferind pe mai bine de 150 m dif de nivel un nivel crescut de adrenalina. Ca incheiere pe versantul sudic al ac vf. cobor impreuna cu Oana o varianta a unei rute de ski off-piste, cu citeva pasaje interesante de pina la 45*.


Pina la urma aveam sa descopar si o fata mai putin cunoscuta mie, dincolo de zona puternic industrializata ale Alpilor din Austria. Din telescaun am remarcat niste posibile rute de ski de tura, asa incit planul s-a urzit pe loc. Intorsi la Solden, pornesc spre saua E a vf. Rotkogl 2940m, pe o vale foarte asemanatoare cu vaile nordice ale Fagarasilor. Ajung la un lac ascuns intre creste...
E uimitor cum s-a schimbat atmosfera in doar citeva ore. Aici e pustiu, doar vintul isi face de cap, pe intinderea de zapada care acopera lacul. O iau spre W, traversez pe sub vf. Rotkogl si cobor intr-o caldare suspendata pe versantul S, de aici se intrevede o ruta de ski superba pina in vale...din pacate va ramine un plan viitor. E foarte frig(-15/-18*C) dar m-am miscat destul de repede asa ca nu simt decit atunci cind ma opresc sa fac poze. Ma intorc in sa si urc direct spre vf, Schwarzkogl(3018m) Pe drum ma intersectez cu un ghid si clientul lui care coboara pe ac ruta . Aici pe vf este un telescaun...si pirtia e pe versantul estic, eu voi cobori spre lac , NW pe un pulver perfect...un scurt intermezzo de natura in stare nealterata.


Ultima zi de ski o dedicam...cataratului pe gheata. Din soseaua care ne duce spre Solden, se pot vedea o gramada de cascade de gheata, care mai de care mai interesante. Am pus ochii pe una usor de accesat din sosea. Undeva dupa localitatea AU (!). Dupa atitea zile geroase e prima zi cind temperatura urca peste 0*C, din pacate. Cascada pe care ne cataram e relativ usoara cam 4-/50m ceva in genul Cascadei Cailor din Borsa, din pacate e cald si ne cam muram, dar macar avem satisfactia ca ne-am dat pe gheata. Urc cascada si la capatul celor 60m de coarda montez o mansa la doi braduti. Dupa o scurta introducere de tehnica de gheata, o vor aborda cu succes si Cami si Oana. Cind sintem aproape gata , apare un mic grupa cu aceeasi tinta...sint rusi. Deja e cald si apa siroieste pe coarda ca la canioning...Ne ducem repede la ski sa mai prindem citeva coboriri.

Pina la urma cea mai interesanta coborire va fi cea pe sub cabina care urca pe vf. Gaislachkgl 3058m, pe un culoar care coboara direct pe versantul N al muntelui, la inceput cam 45* dupa care in treimea inferioara se ingusteaza si se inclina pina 50*, pasajul e delicat, zapada care pina atunci a fost destul buna acum s-a transformat intr-o scindura destul de periculoasa, cobor citiva m in derapaj si skiez f aproape de stinci. Imi aleg de fiecare data locuri de exit in cazul in care s-ar rupe zapada...Pina la urma panta se inmoaie si ajung pe firul vaii la 2600m.

Cam atit...

Niciun comentariu: