Retezat

 
Ninsese cu 2 zile inainte de a urca noi.
Era aproape ca in povesti.
Ajungem dupa 23,00 la Carnic si in jur de 2AM la Gentiana. Dimineata ne urnim cu greu si urcam spre peretele Bucurei. Nu sunt urme asa ca traforam din greu impreuna cu Radu prin zapada proaspata. S-a format un fel de placa de suprafata de la vant, care daca esti pe skiuri te tine fara probleme, dar pe jos se rupe la fiecare pas...Oana e pe skiuri, eu Radu si cami pe jos.
Ajungem tarziu dupa ora 14, pe o ceata densa, in zona peretelui, cautam intrarea in culoarul din centrul peretelui, hmm...ceva nu e chiar familiar la peretele asta, vedem si un inceput de traseu de care nu stiam, in fine , cautam mai departe...Urcam chiar pe la baza stancilor prin zapada mare adunata acolo.
La un moment dat zapada se aseaza cu zgomot, am simtit vibratia chiar daca eram la 7-8 mai jos de Radu care facea urme. Incremenim, zapada ramane la locul ei, ne e de ajuns un avertisment, ne intoarcem atenti pe urme la baza peretelui.
Ne apropiem mai mult de perete si descifram misterul: suntem la baza crestei Vantului, traseul din Bucura III, am confundat cei 2 pereti...
Facem o scurta recunoastere la traseul descoperit,
dar cum e tarziu nu insistam foarte mult.
E interesant,
Pe la 15,30 o luam la vale
Peisaj de iarna
Fetele
Se plimba
fac fotografii...o stampa japoneza
si cu spiridusii padurii

Duminica ne trezim devreme 5am si pornim la drum, e foarte frig dar macar s-a ridicat ceata si acum avem si urme. Ajungem repede la perete...Probabil e sub -17, si aici mai sus se simte si vantul. Urcam pe culoarul din stanga si fara sa zabovim coboram de pe vf Bucura II spre saua Stanisoara
culoarul de urcare cu conditii de zapada perfecte...
Pana sa fac cateva poze imi ingheta mainile bocna.
Zapada pe creste e putina, doar in vai mai ales la baza peretilor si pe langa stanci sunt acumulari, dar cum nu e start de baza mersul e anevoios, iar in urma raman adevarate transee.
Spre varful Retezat

Valea Pietrele si valea Stanisoara

Coborma printre bolovani direct in jos
si prindem un culoar ce ne scoate iarasi sub peretele Bucurei, traversam spre urmele facute si coboram catre Gentiana si apoi catre casa.

Un comentariu:

Rosemarie spunea...

frumos! felicitari pt traseu!