1 decembrie prin Fagaras

Sambata dimineata suntem in drum spre valea Sambata si afara ploua torential, afara sunt 0C...
Asteptam aproape 2 h si cand prindem o pauza pornim spre cabana.
Fara sa zabovim prea mult la cabana 1400m, bem doar un ceai si pornim spre creasta, Oana, David si eu.

Vrem sa facem urme cat mai mult posibil pentru ascensiunea programata pe Moldoveanu din urmatoarea zi. Zapada incepe de pe vale pe urcarea spre cabana, dar e destul de putina.
Conditiile sunt inca bune in ciuda ploilor din ultimele ore.

De la 1900m stratul de zapada e destul de consistent, fara a avea baza...
Odata iesiti in creasta situatia se schimba, aici e mai multa zapada si viscoleste.
Ajungem pana pe varful Slanina 2268m si ne intoarcem, nu are rost sa mergem mai mult pentru ca vantul acopera in scurt timp toate urmele...

La cabana ne intalnim cu restul grupului: Mihai, Bogdan, Radu, Alex...
Prognoza nu e foarte incurajatoare dar noi suntem optimisti, in ciuda ploii de afara.
La cabana ne intalnim cu Radu Diaconescu si prietenii lui si povestim la un ceai.

Dimineata la ora 5am ploua des si marunt, ne pregatim de ascensiune. La 6,30 ne protejam cum putem impotriva ploii, punem husele pe rucsaci, hanoracele din gore tex. Speram ca mai sus precipitatile sa fie sub forma de ninsoare. Improvizam si niste pelerine din niste saci de plastic si pornim.

De abia de la 1800m ploaia se transforma in lapovita si apoi in ninsoare.
Spre creasta stratul de zapada a crescut cu mai bine de 20cm, in creasta in schimb mai mult de 30cm. Aici ninge viscolit si e ceata deasa, suntem intr-un whiteout total.
In general intram in zapada pana peste glezne sau pana la genunchi...sunt rare zonele in care zapada e tare sau viscolita complet.

Pe versantul sudic e mai multa zapada si sunt destul de multe acumulari de vant.
Din cauza asta suntem nevoiti sa mergem matematic pe creasta ceea ce va creste semnificativ timpul de parcurs. Pastram totusi cativa metri fata de linia crestei pentru ca au inceput sa se formeze cornise.

Ajungem la refugiul din Fereastra Mica unde descoperim usa deschisa larg si refugiul plin de zapada.
Facem o scurta pauza timp in care incercam sa deblocam usa pentru a o inchide, cum nu avem lopata doar cu pioletii e destul de complicat. Taiem bucati de zapada si le scoatem afara...In prima faza ne gandeam macar sa deblocam si sa inchidem usa.

Vantul risipeste pentru scurt timp ceata, profitam de scurta fereastra de vizibilitate si pornim dinou la drum. Trecem de varful Galasescu Mic 2400m si ajungem la scurta custura care ne conduce spre Galasescu Mare. Avem noroc ca inca nu s-au format cornisele specifice locului si putem sa traversam in bune conditii creasta, mergand chiar matematic pe ea.

E deja aproape ora 13, ora noastra de retragere...facem o scurta pauza, dar vantul aspru ne alunga la vale...

Din cand in cand avem parte de cate o ferestra de vizibilitate si peisajul spectaculos al Fagarasului iarna se dezvaluie.

Intorsi la refugiu continuam munca de curatare. Apare si Radu D. si echipa lui si toti impreuna reusim sa curatam si sa inchidem usa...Adunam si gunoiul din refugiu, il arhivam in sacii folositi pe post de pelerina si-l ducem jos (la oras)...Oricum e foarte clar ca problema cea mai mare e usa care e foarte slaba si s-a deformat, de aici toate au mers in lant...

Dupa ce ne terminam treaba coboram la cabana. Ajungem inapoi odata cu intunericul.
Stam la ceai, povestim despre tura, despre munti si tragem concluzii. Cu totii am avut cate ceva de invatat....muntele cu tot ce are el: vant, zapada, soare, creste, padure si vietuitoare e cel mai frumos cadou pe care mi l-a oferit viata...

Inainte de plecare urcam la chilia lui Arsenie Boca si cateva clipe ramanem fiecare cu noi si cu intrebarile noastre...


Niciun comentariu: