Ski alpinism reloaded

Short story, short...
Sambata 2 aprilie.
Fara sperante de vreme buna urcam in Fagaras. Planul e simplu: cu o saptamana inainte am ginit niste culoare faine in zona Laita pe care dorim sa le exploram. De data asta partener de excursie e Horia, pentru care asta ar fi ultimul test inainte de a pleca in expeditia din Himalaya.
Printr-un white-out greu ajungem pe culoare in caldarea pietroasa a Doamnei. Aici avem bafta de o fereastra de vizibilitate care ne permite sa urcam unul din culoarele vizate si sa ne retragem prin saua de iarna a Doamnei. Culoarul are cam 200+ dif de nivel, 50* inclinatie cu cativa pasi de 60*, zapada a fost moale,in unele zone apa infiltrandu-se pe sub zapada, stiu ca baza culoarului e un diedru (o fata cazuta de stanca) asa ca n-am zabovit prea mult pe el, am urcat pe partea lui dreapta abordand de preferat pasaje mai abrupte decat sa ramanem tot timpul pe fir.
Iesirea in creasta
Custura Paltinului
Ultimii metri inainte de varf in alergare usoara
si apoi din ce in ce mai tare
Varful Laita, un paradis pentru ski-alpinism
S-a lasat iarasi ceata
Plafonul de nori s-a stabilizat undeva la 2000-2100m asa incat coboram prin saua de iarna si schiem pana la lacul din valea Doamnei in conditii perfecte de vreme si zapada.
Mai facem o urcare pana in curmatura Doamnei unde impreuna cu Oana completam ziua cu inca 2 coborari spre Balea. Horia si Andreea pornesc inainte pe valea Doamnei, la scurt timp ii urmam si noi. La stana ne intalnim cu o gashca vesela de skiori si boarderi extremisti care au participat la concursul de Chinese downhill, din Curmatura Balii pana inainte de cascada de la al doilea prag. Ne oprim si noi pret de un picnic binemeritat cu prietenii nostri si savuram mici, gratare si alte bunatati cum mai rar a vazut stana din valea Doamnei.
La marginea zapezii...Katranul, Chici, Pushoc, Jaffar si prietenii lor
Desi relatarea a fost scurta, am umblat, ne-am catarat si am schiat atat cat ne-am dorit, si cam asta ar fi radiografia unei zile perfecte din sezonul de primavara...

4 comentarii:

Anonim spunea...

Foarte estetic culoarul, la fel şi cel din dreapta. Cam ce lăţime are?

Anonim spunea...

fain. mai ales catararea.
bravo. la mai multe.
Nova Ferres.

Adi Valean spunea...

Culoarul are in partea lui cea mai ingusta 3m si e schiabil in conditii de zapada buna...

Anonim spunea...

primul anonim: mulţumesc de informaţie.