Ski-alpinism Fagaras

Sambata 26-martie
Suntem iarasi in Fagaras. In plan e o tura mai lunga cu elemente obligatorii de alpinism. De la lacul din valea Doamnei urcam spre caldarea superioara pe sub varful Laita. De aici Oana si Cristi St se intorc din cauza zapezii dure si a unui traverseu destul de expus deasupra unor bolovani(better safe than sorry).
Impreuna cu Ovidiu Tanase(Salv. SB) continuam traversand caldarea Pietroasa.
La baza vf. Turnul paltinului (pe partea lui N) prindem skiurile pe rucsaci, scoatem pioletii si coltarii si ne angajam pe un culoar lung, foarte frumos si inclinat.
Zapada e destul de consistenta, dar pe prima parte a culoarului intra bocancul pana la glezna. Pe partea opusa un alt culoar, o posibila tema viitoare...
Primele 2/3 din culoar urca drept in sus, usor dreapta cu o inclinatie medie de 40-45*
Pe ultima treime zapada devine ceva mai tare, inclinatia creste spre 50-55*.
Iar chiar inainte de iesire avem o scurta fatza inclinata de zapada de aprox70*.
Ultimii metrii panta scade simtitor si iesim in creasta care leaga platoul de sub vf.Paltinu de vf.Turnul Paltinului. Ovidiu la iesirea din culoar...
Varful Turnul Paltiunului:
Adi la iesire
Spre vest varful Negoiu si strunga dracului, ca o alta provocare
Traversam platoul de la S de vf. Paltinu, coboram in caldarea Pisica si apoi urcam la "steag"
Urcam pe varful Iezerul Caprei, zapada pe S s-a mai inmuiat dar conditiile sunt inca foarte bune.
varful Lespezi si Cornul Caltunului. Versantul care sclipeste in soare l-am urcat si coborat pe ski-uri intr-o alta tura memorabila impreuna cu Joe, Ioana si Zsolt prin 2007.
Incepe sa bata vantul din ce in ce mai tare, iar frigul aspreste zapada. Coboram de pe vf.Iezerul Caprei pe N, direct spre lacul Capra. Zapada a format niste solzi uriasi modelati de vant, acum aspriti de frig pe care coboram cu dificultate. Continuam spre vf. Vanatoarea lui Buteanu pe la revolver. Spre E, vf Arpasul Mare
Versantul N al varfului Iezerul Caprei si lacul Capra spre S:
Lasam skiurile si urcam pe vf Vanatoarea lui Buteanu(2509m).
Dinamica Arpaselului si piscurilor din creasta principala spre E.
spre N Caldarea Vaiuga iar spre V zona pe care am parcurs-o azi:
Fetzele astea-s de la foame:) si poate de la vant
Inapoi la revolver, la lacul Capra, saua Caprei si Balea Lac...o tura superba de ski-alpinism care a avut tot ce-i trebuie. Seara am o surpriza foarte faina, cand la ref Salvamont ne intalnim cu Costin Morariu, venit , nu stiu prin ce minune la Balea(iarna) :). Povestim pana tarziu, ignorand complet evenimente cum ar fi meciul de fotbal intre RO si Bosnia...Afara vremea s-a stricat, e ceata deasa si ninge, ceea ce ne bucura nespus:)
Duminica 27-martie
Pe un white-out total urcam in Curmatura Balii (Oana, Ovidiu, Costin, Teo si cu mine), apoi orbecaim la vale spre lacul Doamnei. Aici printr-o minune avem parte de 10min de vizibilitate timp in care tragem puternic ca sa ajungem cat mai sus spre varful Laita. Bucuria e de scurta durata pentru in curand ceata acopera dinou muntele.
Zapada e insa extraordinara, stratul tasat de ieri si cei 10cm de pulver de azi noapte si nu cred ca mai sunt necesare alte explicatii. La a doua coborare din Curmatura Balii conditiile sunt perfecte:
Urcam inca o data in Curmatura Balii si coboram pe culoare la lac si apoi pe firul vaii...
Culoarul1, sus...
desene
culoarul 2 si stanca pana la care am ajuns in drum spre Laita:
culoarul 2 spre lacul Doamnei
Ovidiu la coborare
Vf. Laita si versantul lui N, iti rezerva una din cele mai frumoase coborari din Fagaras
Coboram spre stana din capatul vaii Doamnei, cautand legaturile intre campurile de zapada
mai ales pe partea inferioara a vaii.
mai jos de prag dam skiurile jos, urmeaza o bataie cu bulgari:)
Sub 1500m e deja primavara...

6 comentarii:

Dragoș spunea...

Fain.. se pare ca v-ati antrenat pentru concusrul Zoli Buzasi de peste 10 zile :)

Adi Valean spunea...

tura noastra e mult mai faina:))

Cristi Trandafir spunea...

bah ce tare ....ati prins poza aia cu bulgarele in aer venind spre aparat :)))

iara "je" cu intrebari "cretine", cum faci sa iti dai seama ca pe culoar e safe ? Nu demult mergand in Autria aproape toate culoarele pe langa care am trecut au prezentat urme de avalanse...bine ca nu eram nu stiu ce altitudine ...insa acolo in "vale" (1700m) aveam impresia ca avalansa stie sa vina doar pe culoar...

Adi Valean spunea...

in functie de conditiile de zapada si de conditiile meteo +inclinatie/expozitie fata de soare, trebuie sa fi acolo ca sa poti sa-ti dai seama

Gorky spunea...

Foarte faina tura! A-ti tras tare de tot prima zi, tot citeam si tot citeam si nu se mai termina ... am si dat scroll back la un moment dat sa vad daca nu am sarit undeva o zi :))) ... pana mi-am dat seama ca ziua de Dumineca incepe undeva mult mai jos, dupa Buteanu.
Foarte tare!

Kozma Akos spunea...

Foarte fain culoarul de iesire, cand citesti asfelt de relatare abi astepti sa iesi din casa, sper ca weekendul viitor sa fim si noi prin zona cand va fi concursul Buzasi Zoli, dar cu alte scopuri.
Salut Akos.